Η χρονιά που μόλις τελείωσε με τον αριθμό 2021 δεν ήταν εύκολη για κανέναν. Τι συμβαίνει όμως με την χρονιά που ξεκίνησε πριν από ελάχιστες ημέρες; Τι μπορούμε να αναμένουμε και πόσα από αυτά που θα συμβούν βρίσκονται ήδη μπροστά στα μάτια μας, καθώς ο Άρης φεύγει από την Παρθένο και μετατοπίζεται στο Ζυγό σπρώχνοντας έτσι την υφήλιο από τα θέματα Παγκόσμιας Υγείας (2020-2021) προς την απονομή Παγκόσμιας Δικαιοσύνης για τα δύο επόμενα έτη;

ΕΛΛΑΔΑ 2022-23

Ελληνική Πολιτική Σκηνή. 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι αναμενόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα φέρουν μία συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ; Οι “εναέριες” δημοσκοπήσεις αναφέρουν το πρώτο, καθώς ο νέος Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος φαίνεται αποφασισμένος να καταλάβει μία θέση στην εξουσία, όσο στο στρατόπεδο της δεξιάς και στην συντηρητική κλιμακα οι αντιρρήσεις για τον σχηματισμό θα δημιουργήσουν από την πρώτη μέρα προβλήματα στον Κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει παρά τις προβλεπόμενες υποχωρήσεις του ΠΑΣΟΚ σε πολλά επίπεδα να συνυπολογήσει κανείς την κεντρώα υποψηφιότητα, παρόλο που ο Ν. Ανδρουλάκης δε θα μακροημερεύσει στην ηγεσία της.

Στη χώρα μας έρχεται διετής ύφεση.

Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. 

Καθώς η οικονομική μέγγενη θα σφίγγει ολοένα και περισσότερο τη γειτονική Τουρκία, η κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών με αρνητικό πρόσημο αναμένεται το καλοκαίρι, λίγο πριν την προβλεπόμενη και πρόωρη είσοδο στις κάλπες και την αποχώρηση του Προέδρου Ερντογάν από την πολιτική σκηνή της χώρας.  Οι εντάσεις θα δώσουν τελικά το οριστικό χτύπημα στον Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος θα προσπαθήσει μεν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη εκλογική αναστάτωση στην Ελλάδα αναμειγνυόμενος εντονότερα στις κυπριακές εξορύξεις – και θα καταφέρει πολλά για τη χώρα του- δε θα μπορέσει ωστόσο να δικαιολογήσει στο λαό του τις αναπόφευκτες απώλειες.

Κατά την κλιμάκωση της κρίσης, και συγκεκριμένα στο πεδίο της Κύπρου, η Γαλλία θα τοποθετηθεί αμφίσημα προκειμένου να υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα.

Τα δώδεκα ναυτικά μίλια δεν θα οριστούν στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδος (2023).

Ο ΚΟΣΜΟΣ το 2022 -2023 

Εστιακό Σημείο Μέγιστου Κινδύνου: Κεντρική Ασία & Ουκρανία.

Οι εσωτερικές αναταραχές που ξεσπούν στο Καζακστάν, αναμενόμενες καιρό τώρα λόγω της ενόχλησης που σιγόβραζε στη Δύση αναφορικά με τις εύρωστες οικονομικές-εμπορικές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και το Ιράν, συνδέονται αναγκαστικά λόγω της ρωσικής αμετακινήσιας στο θέμα της Κριμαίας με την αμφιλεγόμενη κατάσταση της Ουκρανίας. Το Πεκίνο στέκει αμέτοχο στις εξελίξεις, καθώς η κρίση ενώνει τα δύο φλεγόμενα σημεία, με το ενδιάμεσο Αφγανιστάν να τοποθετείται υπέρ της Ρωσίας. Η Τουρκία συντάσσεται με τη Δύση. Επωφελούμενη της διαταραχής η Αμερική βρίσκει την ευκαιρία να αναπτύξει κι άλλο τις δυνάμεις της στη Σαγκάη (2023) Σημαντικές απώλειες για όλα τα μέρη. Η Κριμαία χάνεται για τη Ρωσία.

 

Εστιακό Σημείο: Το Αυγό του Φιδιού οργανώνεται στην Αμερική.

Τα πρώτα καμπανάκια κινδύνου χτυπούν στην Αμερική με την πορεία της αλλαγής εκλογικών περιφερειών και βέβαια με την ανατοποθέτηση των πολιτειακών συνόρων. Οι φωνές διαμαρτυρίας των δημοκρατικών πολιτών συμπυκνώνονται, καθώς ο ακραίος συντηρητισμός δείχνει αργά και σταδιακά τα δόντια και τα νύχια του στο Όρεγκον που ονειρεύεται πλέον επισήμως να δημιουργήσει μια υπερλευκή μεγαπολιτεία που να περιλαμβάνει εκτός από το ίδιο και το Άϊνταχο, τμήματα της Ουάσινγκτον και της Καλιφόρνια! Η απώλεια του Ντόναλντ Τραμπ και η “αδύναμη” στάση του Προέδρου Μπάϊντεν σε μία σειρά διεθνών μετώπων, καθώς και η φθίνουσα οικονομική ευημερία του μέσου Αμερικανού συγκεντρώνουν τις συντηρητικές ψήφους στις πολιτείες όπου τα ώτα είναι ευήκοα και οι υποψήφιοι ανάλογοι. Έντονο πρόβλημα υγείας του Προέδρου Μπάϊντεν το 2023.

 

Εστιακό Σημείο: Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.

Καθώς τα γεγονότα τρέχουν ταχύτερα από τους υπολογισμούς των Βρυξελλών, ο ευρωπαϊκός στρατός δεν αποτελεί ακόμη καθεστώς με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει κοινή γραμμή απέναντι στις ταχύτατες και καταιγιστικές διεθνοπολιτικές εξελίξεις, αλλά η διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών και του εθνικού προϋπολογισμού αποτελουν ένα μόνιμο πρόβλημα που προκαλεί διάρρηξη στο υπάρχον σχήμα.

 

Εστιακό Σημείο: Η Αλλαγή Προέδρου στην Τουρκία.

Ο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος της γειτονικής χώρας αναγκάζεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο-χειμώνα του 2022. Αντικαθίσταται πλέον επισήμως από την αντιπολίτευση χάρη στην απόφαση ενός κουρασμένου λαού που βλέπει το χρηματοοικονομικό αδιέξοδο να πλησιάζει.

 

Ινδία, Πακιστάν & Κίνα

Καθώς το Ισλαμαμπάντ συνεχίζει εν μέσω συνεχών τριβών να αναζητά τη θέση του στον παγκόσμιο γεωθρησκευτικό-πολιτικό χάρτη και προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ινδία, το ινδικό και κινεζικό μεγαθήριο θα βρεθούν συγκρουόμενα, αρχικά σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων, και έπειτα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων.

 

Εστιακό Σημείο: Η Πείνα και η Δίψα της Αφρικής.

Οι μάχες στο Μάλι συνεχίζουν να ταλανίζουν τη Δυτική Αφρική, καθώς η Γαλλία θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις της. Η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται ακάθεκτη στη Κεντρική Αφρική, αλλά και στην πολύπαθη Μαδαγασκάρη εξαιτίας της παγκόσμιας μεταστροφής του κλίματος, ενώ στη Βόρεια Αφρική οι λαοί δηλώνουν κουρασμένοι από την κακή κυβερνητική διαχείριση των στρατιωτικών συγκρούσεων και της εκλογικής διαδικασίας. Η αγανάκτηση αυξάνεται.