Πώς θα αυξήσετε δυναμικά τη διαίσθησή σας

Πώς θα αυξήσετε δυναμικά τη διαίσθησή σας

Η διαισθητική σκέψη έχει τις ρίζες της στη νευροεπιστήμη

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει δύο ξεχωριστούς τρόπους σκέψης: τον αναλυτικό και τον διαισθητικό. Αυτά συχνά αναφέρονται ως σκέψη αριστερού εγκεφάλου και δεξιού εγκεφάλου, αντίστοιχα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι εκεί λαμβάνουν χώρα τα διαφορετικά είδη σκέψης. Ανάλογα με την εργασία που αναλαμβάνει ο εγκέφαλος, υπάρχουν διαφορετικά συστήματα σκέψης που λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Η διαισθητική σκέψη του δεξιού εγκεφάλου όμως είναι πιο προσανατολισμένη στο συναίσθημα και στη δημιουργικότητα.

Ξεκινήστε σε μια στιγμή ηρεμίας και παρατηρήστε τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται στο κεφάλι σας, Σε γενικές γραμμές, ακούμε πάντα δύο φωνές. Η μία βασίζεται στο φόβο και συνδέεται με τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις, ενώ η άλλη είναι πιο ήσυχη και αληθινή, πιο κοντά στη φύση μας. Ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσει κανείς τις δύο φωνές είναι να παρατηρήσει πώς τον/την κάνουν να νιώθει. Η εσωτερική σας φωνή θα σας ηρεμεί πάντα, ενώ η φωνή που βασίζεται στο φόβο θα σας κάνει να νιώθετε πιο ανήσυχοι και αγχωμένοι.

Η εξάσκηση είναι το κλειδί

Αν δουλέψετε ενεργά τη διαίσθησή σας θα την ενισχύσετε ακόμη και μπροστά στο μεγάλο άγχος. Το άγχος μειώνει τους πόρους του εγκεφάλου για τη λήψη αποφάσεων, οπότε για να δείτε αν η τακτική εξάσκηση μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη και την ακρίβεια των διαισθητικών σας κινήσεων, δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις:

1.Εισπνοή στο τώρα

Επειδή η αναπνοή σας συμβαίνει πάντα στην παρούσα στιγμή, είναι η ισχυρότερη σύνδεσή σας με το εδώ και τώρα, και σας απελευθερώνει από σκέψεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος. Σε μια παρούσα κατάσταση, είναι ευκολότερο να ακούσετε την εσωτερική σας φωνή. Δοκιμάστε αυτή την πρακτική αναπνοής 5 (μέτρημα και εισπνοή) -5 (μέτρημα και διατήρηση της αναπνοής) -5 (μέτρημα και εκπνοή) για να ηρεμήσετε το μυαλό σας, ώστε να μπορείτε να ακούσετε καλύτερα τη διαίσθησή σας.

2. Διαλογισμοί δεξιού εγκεφάλου

Αντί να προσπαθείτε να κρατήσετε το μυαλό σας κενό κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, επιτρέψτε στον ευφάνταστο δεξιό εγκέφαλό σας να κυλάει ελεύθερα χωρίς την κρίση του αναλυτικού μυαλού σας. Μια καλή άσκηση για αυτό είναι να εξετάσετε μια ερώτηση ή επιλογή και να αφήσετε τη διαλογιστική φαντασία σας να σας οδηγήσει σε ένα πιθανό θετικό αποτέλεσμα. Εάν η λήψη μιας απόφασης είναι πολύ δύσκολη χωρίς την παρέμβαση του αναλυτικού μυαλού σας, εστιάστε σε ένα αγαπημένο σας τραγούδι και αφήστε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει σε οποιεσδήποτε εμπειρίες φέρνει αυτό το τραγούδι στο μυαλό σας. Γιατί επιλέξατε αυτό το τραγούδι; Τι μηνύματα φέρει;

3. Η έμμεση (συμβολική) διαίσθηση.

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και ένα στυλό ή μολύβι. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι χρειάζεται η ζωή μου αυτή τη στιγμή;» τρεις φορές στη σειρά, σταματώντας ανάμεσα σε κάθε ερώτηση. Φανταστείτε ότι κατευθύνεστε προς μια πιο ουσιαστική απάντηση κάθε φορά που ρωτάτε. Όταν τελειώσετε με την 3η ερώτηση, πάρτε το στυλό σας και σχεδιάστε ένα σύμβολο στο χαρτί. Ερμηνεύστε αυτό το σύμβολο. Τι σας προτείνει να προσθέσετε, να αφαιρέσετε ή να απολαύσετε περισσότερο από τη ζωή σας;

 

 

4. Τα όνειρα ως οδηγός

Πριν πάτε για ύπνο τη νύχτα ή πριν ξαπλώσετε για να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, βάλτε ένα στυλό και χαρτί δίπλα στο κομοδίνο. Αφού ξαπλώσετε, ζητήστε διανοητικά από τη διαίσθησή σας μια εικόνα ονείρου ή ένα όνειρο που θα ωφελήσει τη ζωή σας και τη ζωή των γύρω σας. Επαναλάβετε το αίτημά σας όσο πιο συχνά γίνεται πριν αποκοιμηθείτε. Όταν ξυπνήσετε, ακόμα κι αν δεν θυμάστε κάτι συγκεκριμένο, γράψτε ή ζωγραφίστε ό, τι έρχεται στο μυαλό σας. Αξιολογήστε το αποτέλεσμα και ενεργήστε σύμφωνα με τις συμβουλές.

5. Δημιουργικά εργαλεία

Μην φοβηθείτε τη δημιουργικότητα στις προσπάθειες αύξησης της διαίσθησης. Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης, συγγραφέας ή μέντιουμ για να παίξετε με εργαλεία που σας επιτρέπουν να αξιοποιήσετε τον διαισθητικό δεξιό εγκέφαλό σας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με σκίτσα ελεύθερης μορφής, με ένα ημερολόγιο σκέψεων ή ονείρων, να τραγουδήσετε, να χρησιμοποιήσετε κάρτες Ταρώ. Η εργασία με οποιαδήποτε πρακτική που σας βοηθά να χρησιμοποιήσετε ενεργά τον διαισθητικό εγκέφαλό σας είναι πολύτιμη.

6. Άσκηση αγάπης

Βρείτε ένα σημείο όπου κάθεστε άνετα. Προσδιορίστε κάτι που πραγματικά σας αρέσει να κάνετε ή ένα μέρος που αγαπάτε. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας, αφήστε αυτό που εντοπίσατε να «πέσει» στην περιοχή της καρδιάς σας και να φωλιάσει εκεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εισπνεύστε με το «1» και εκπνεύστε με το «2», και φανταστείτε ότι η καρδιά σας αναπνέει. Αφήστε την «αναπνοή της καρδιάς» σας να χαϊδέψει τις σκέψεις σας καθώς κινείται μέσα, μέσα και γύρω από τη φωλιά του αγαπημένου σας αντικειμένου, χώρου ή δραστηριότητας. Μετά από 5 λεπτά προσκαλέστε τις σκέψεις σας να επιστρέψουν στην περιοχή του κεφαλιού σας. Εστιάστε στην αναπνοή της καρδιάς σας. Χρησιμοποιήστε τις διαισθητικές αισθήσεις σας για να μάθετε την όποια αποκάλυψη σας έχει γίνει.

7. Το Τρίτο Μάτι 

Το τσάκρα του Τρίτου Ματιού στο κέντρο του μετώπου είναι μακράν ο μεγαλύτερος οδηγός των ενεργειακών κέντρων με προορισμό την αυξημένη διαίσθηση και τη διαχείριση του ενστίκτου. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε με τις αντίστοιχες ηχητικές συχνότητες και με καθοδηγούμενο διαλογισμό (θα τις βρείτε στο Youtube), με αιθέρια έλαια (γιασεμί, λεμόνι, σανδαλόξυλο), κοιτάζοντας τον ήλιο κατά την ανατολή ή τη δύση του, και με κρυστάλλους (αμέθυστος, τουρμαλίνη, ροδονίτης).

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Η διαίσθηση δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της προηγούμενης διανοητικής εμπειρίας». Η διαίσθηση, λοιπόν, δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της αναγνώρισης προτύπων από τη συσσώρευση των εμπειριών μας, αλλά ενδεχομένως από χιλιετίες εξέλιξης. Μήπως είναι ώρα να αρχίσετε να ακούτε την εσωτερική σας φωνή;