Ο/Η λάθος σύντροφος και η στιγμή της συνειδητοποίησης

Ο/Η λάθος σύντροφος και η στιγμή της συνειδητοποίησης

Επειδή το συναίσθημα αυτό αποτελεί κεντρική ενεργειακή τάση της περιόδου που διανύουμε, παρακαλώ μην πέφτετε ψυχολογικά την ώρα που καταλαβαίνετε ότι έχετε κάνει επιπόλαιη, βιαστική και γενικότερα λανθασμένη επιλογή συντρόφου.
Εάν θέλετε να αποκωδικοποιήσετε το θέμα, ξεκινήστε αναλογιζόμενοι την εποχή κατά την οποία έγινε η γνωριμία σας και την κατάσταση του ψυχισμού σας τότε. Μία μακρά περίοδος μοναξιάς, ένας κοινωνικός εγκλεισμός όπως η καραντίνα που βιώσαμε, μία πρόσφατη ερωτική απογοήτευση, προβληματικά πρότυπα που είχαμε συγκεντρώσει κατά τα χρόνια, μπορούν να μας έκαναν να σκεφτούμε ότι βρήκαμε “τον άνθρωπό μας”. Πρώτα καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, μετά όλα τα υπόλοιπα, χωρίς να ξεχνάμε ότι καμία επιλογή δεν γίνεται “τυχαία”, αλλά για να μας επισημάνει τα δικά μας μελανά σημεία που πρέπει τώρα να διορθωθούν.
1. Προχωρήσαμε χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει το παρελθόν: Είναι λογικό και επόμενο πως ένα σημαντικό κομμάτι της επιλογής μας ήταν μετατραυματικό, καθώς ο νέος σύντροφος μπορεί να επιλέχθηκε για να ξεπεράσουμε κάτι στα γρήγορα και για να αποδείξουμε κάτι στο περιβάλλον ή στον εαυτό μας.
2. Προχωρήσαμε χωρίς να έχουμε δοκιμάσει τη σχέση κάτω από συνθήκες που έχουν ουσιαστική σημασία: Η βιασύνη ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος, ειδικά όταν αισθανόμαστε πίεση χρόνου λόγω ηλικίας και των σχετικών κοινωνικών “πρέπει”.
3. Προχωρήσαμε παραπλανημένοι από μια εικόνα που τώρα αποδεικνύεται ψεύτικη: Είναι σύνηθες να ανταλλάζει κανείς τις λεγόμενες “φιλοσοφίες ζωής” στην αρχή μιας γνωριμίας, ξεχνάμε όμως ότι ένας “παραδοσιακός” άντρας θεωρεί εαυτόν και δικαιωματικά άπιστο ή ότι ο περίφημος “δυναμισμός” σε μία γυναίκα άνετα μεταφράζεται σε καταπίεση ή κυριαρχικότητα.
4. Προχωρήσαμε εντυπωσιασμένοι από επιφανειακά κριτήρια, όπως π.χ. ένα εμφανισιακό χαρακτηριστικό που μετά από λίγο αλλοιώθηκε μπροστά μας ή κάποιες καλές ερωτικές στιγμές. Τι γίνεται όμως οταν ο καυτός εραστής μετατρέπεται σε κοινό παντοφλάκια ή όταν αποδεικνύεται πως ένα “ελεύθερο πνεύμα” είναι ανοιχτό σε όλα επειδή βασικά δεν το ενδιαφέρει τίποτα;
5. Προχωρήσαμε με βάση συμφέροντα που θεωρούσαμε κοινά: Είναι μάλλον περιττό να πει κανείς εδώ στο τέλος πως όταν μπαίνει ο παράγοντας “χρήμα” μεταξύ δύο ανθρώπων χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει επακριβώς τι σημαίνει για εμάς η έννοια και τι σημαίνει για τον άλλον, συχνά οι εκπλήξεις είναι επώδυνες.
Παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς άπειρα, βασικό ζητούμενο παραμένουν ωστόσο τα συμπεράσματα. Με βάση αυτά διαμορφώνουμε την καθημερινότητα που θέλουμε για τον εαυτό μας χωρίς να κατηγορούμε υπερβολικά τον εαυτό μας ξεχνώντας ότι όλα αποτελούν απαραίτητο δρομολόγιο προς την ωρίμανση.
Παραδεχόμαστε το λάθος στον εαυτό μας χωρίς πείσματα και εγωισμούς, προχωράμε πάντα μπροστά και την επόμενη φορά θα το κάνουμε καλύτερα, εξυπνότερα και σωστότερα!